Om nästäppa

En vanlig förkylning börjar ofta med snuva eller nästäppa och en känsla av strävhet, muntorrhet eller halsont. Det kan göra ont att svälja och både svalget och halsmandlarna blir röda och svullna. Ibland kan man även få feber.

 

Vad beror nästäppa på?

Nästäppa beror oftast på en förkylning, som är en virusinfektion i andningsvägarnas slemhinna. Infektionen gör att blodkärlen i näsans slemhinnor vidgas och att det bildas mer vätska mellan cellerna. Detta leder till att näsan svullnar och att luften har svårare att passera. Och att du känner dig täppt i näsan. Ofta drabbas även luktsinnet och smaken försvinner delvis. Svullnaden kan även drabba bihålorna och ge en tryckande känsla i ansiktet.

 

Hur kan man lindra symtomen?

Oftast hjälper det med vila, att dricka mycket och att själv försöka lindra besvären med till exempel avsvällande nässpray som Nasoferm. Det kan också vara bra att ligga med huvudet högt eftersom det minskar slemhinnornas svullnad. Du bör undvika sportaktiviteter och andra fysiska ansträngningar till dess att förkylningen har lagt sig.

 

Hur vanligt är förkylning?

Förkylning är vårt vanligaste sjukdomstillstånd. Nästan alla drabbas några gånger om året. Det är också väldigt smittsamt. Små barn som behöver utveckla sitt immunförsvar beräknas ha 5-7 förkylningar om året under de första levnadsåren. Vuxna kan ha 2-3 förkylningar om året, och ännu fler om man har mycket kontakt med barn.

Nasoferm förkylning buss

Nasoferm kvinna snyt

Köp Nasoferm

Genom att använda den här webbplatsen samtycker du till att vi använder oss av cookies i enlighet med vår Cookie policy.

Jag förstår och accepterar.